CRVENI ANĐEO, deo br.16


Izvinjavam se na dugoj pauzi. Prethodne delove mini novele-trilera možete čitati ovde:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 

**

Inspektor Simić je posmatrao Jelisavetu. Od kolega inspektora iz dve zemlje u okruženju i od kolega iz Nemačke i Austrije dobio je informacije da su u tim zemljama nazivi sekte Plavi Anđeo, Narandžasti i Zeleni Anđeo.

Iako su pohapsili sve vođe tih sekti, inspektori nisu uspeli da saznaju značenje tih imena.

Jelisaveta je počela da se smeje.

-Vi policajci zaista slabo kapirate. Sekte imaju samo različita imena, sve ostalo je isto. Izučavamo knjige o nastanku sveta. Da li su religije zapravo jedna velika svetska zavera, bez obzira na njihov nastanak. Ili je Darvin ipak u pravu.

-Jelisaveta, sve ovo što pričate već znamo. Molim vas da odgovorite na postavljeno pitanje.

– Neću više da vas mučim, opet je Jelisaveta počela da se smeje. Ja sam titulu CRVENI ANĐEO dobila od Nensi Kolins, ona je u Americi vođa sekte. Sekta se zove LJUBIČASTI ANĐEO.  Jednom ili dva puta mesečno nosim crvenu haljinu, crvene sandale ili crvene cipele na štiklu na važnim sastancima užeg rukovodstva.

-Dobro, ali.. inspektor je bio zbunjen.

-Boje su važne u životu svih nas. Svako ima svoju omiljenu boju. Kako bi glasio zvaničan naziv sekte? Udruženje za ispitivanje nastanka sveta? Dosadan naziv. Običan. Zato je Nensi, prilikom osnivanja Udruženja okupila sve nas. Žene. Muškarci ne mogu da budu vođe. Mogu da budu zamenici, članovi rukovodstva i slično. Ionako imaju mnogo veća prava u svim oblastima života. Zato su žene vođe.

Na tom osnivačkom sastanku pored osnovnog, dosadnog naziva  Udruženje za ispitivanje nastanka sveta dodale smo svaka od nas svoju omiljenu boju. Vremenom je Udruženje stavljeno u drugi plan, a boje su stavljene na prvo mesto.

Inspektor Simić je bio zapanjen. U svojoj beležnici –podsetniku za ovaj slučaj dodao je- Obavezno psihijatrijsko mišljenje za Jelisavetu Suzić.  Morao je da postavi još jedno pitanje.

-Šta znači ANĐEO? Anđeli su, u mitologiji dobra, nežna bića. Po izgledu i ponašanju ne deluje da ste dobri, mirni i nežni kao Anđeo.

Jelisaveta je osećala da joj celo ispitivanje ide na živce. Trudila se da bude konkretna, da sarađuje sa policijom radi dobijanja manje kazne, ali ova pitanja su je činila nervoznom.

-Glupi panduri ništa ne znaju. Čoveče, ANĐEO je samo mamac za nove članove. Oni misle da smo dobri, posvećeni svojim idealima. Ako već hoćete da znate, dva puta mesečno pravimo orgije, onako razuzdane ne bi li se članovi opustili. I piju se alkoholna pića tada. Nema droge..uglavnom.. Jelisaveta se smejala.

-Dobro. Možete da vratite u ćelije ovo dvoje, obratio se Simić stražaru koji je stajao ispred vrata.

Za te žurke iliti orgije kako je rekla Jelisaveta, kolege inspektori saznali su od ostalih privedenih članova. Svi su bili saglasni u svojim izjavama. Piće i povremeno opojne supstance donosila je Jelisaveta. Aleksandar-Teodor je bio samo njen potrčko..ali je njega Jelisaveta stavljala u prvi plan. Bio je smireniji od nje. Ona je često bila nervozna, a u orgijama i nasilna.

Inspektor Simić je zapalio cigaretu. Ovaj slučaj je bio i zanimljiv ali i pun užasa. Te orgije su bile užasne, jezive.

U svojoj beležnici je dodao još nešto- Predlog za kolege I tužioca: Članovi sekte koji su u svemu sarađivali sa policijom treba da dobiju uslovne kazne. Aleksandar kaznu zbog otmice, Jelisaveta najvišu kaznu za krivično delo jer je bila organizator..iako se to nije činilo prilikom hapšenja i na početku ispitivanja.

*

DVA MESECA  KASNIJE

Barbara se prva našla na optuženičkoj klupi. U crnim pantalonama, ravnim sandalama iste  crne boje i u bledoružičastoj majici sedela je pognute glave. Kada je čula da je dobila dve godine uslovne kazne odahnula je. I njeni roditelji su bili srećni. Barbara je čvrsto obećala sudiji da nikada više neće ulaziti u neku sektu, niti će napraviti neko krivično delo.

Maksimu i još trojici članova sekte koji su sve ispričali policiji i sudiji, takođe su dobili uslovne kazne zatvora u trajanju od dve godine.

Aleksandar-Teodor bio je kažnjen zbog učešća u otmici.  Dobio je četiri godine zatvora, s tim što  u kaznu ulazi i vreme provedeno u Istražnom zatvoru.

Jelisaveta Suzić je zbog učešća u otmici dobila deset godina zatvora i još tri godine zbog dilovanja opojnih supstanci. Veštak-psihijatar predložio je da Jelisaveta sve vreme trajanja kazne provede u zatvorskoj bolnici zbog lečenja zavisnosti od narkotika. Bila je zavisnik od opojnih supstanci I imala je još jedan mentalni poremećaj zbog koga se manipulativno ponašala prema svojim bliskim ljudima i onima koje ne poznaje. U izvesnoj meri bila je i verski fanatik.

Sud je usvojio taj predlog.

*

Katarina je čitala vesti na jednom medijskom portalu. Shvatila je da je za njenu otmicu zapravo bila kriva Jelisaveta. Vratila su joj se sećanja na te strašne dane. Da..Jelisaveta je stalno dolazila u prostoriju gde je bila smeštena.

Počela je da plače. Saša je ušao u njenu sobu i zagrlio je.

-Kato, nema više opasnosti. Sve je gotovo, opusti se.

Bez obzira na Sašinu i podršku svojih roditelja i bliskih prijatelja Katarina je imala noćne more.

Posetila je psihijatra u Domu zdravlja i dobila lekove. I dijagnozu-PTSP.

Dugo se lečila od tog poremećaja i na kraju se izlečila.

Kada se zbog PTSP-a dođe na vreme kod psihijatra i na vreme počne sa lečenjem u okviru koga je i psihoterapija, izlečenje je moguće. Moguće su i dugotrajne remisije, tako joj je rekao psihijatar.

Katarina se psihički stabilizovala. Studirala je na željenom fakultetu, imala je emotivnu vezu.

Život se nastavio uprkos strašnim traumama koje je preživela.

TRI GODINE KASNIJE

U jednoj staroj kući, smeštenoj na periferiji velikog grada, okruženoj zelenilom, jedna sredovečna žena je svojim prijateljima i poznanicima objašnjavala nastanak sveta. Diskutovali su o Darvinu, ali i o počecima religije.

KRAJ

Ostavite komentar ukoliko želite...